Yanlış beslenme B12 depolarını boşaltıyor

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Uzman Diyetisyeninden B12 Vitamini Eksikliği Uyarısı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, sağlıklı bir yaşam için dengeli ve yeterli beslenmenin önemine vurgu yaparak B12 vitamini eksikliğinin nasıl önlenebileceğini anlattı.

Bulut, yeterli ve dengeli beslenme ile B12 eksikliğinin genellikle önlenebileceğini belirtirken, bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçların B12 emilimini etkileyebileceğine dikkat çekti. Doktorlar tarafından tıbbi olarak belirlenmesi gereken B12 eksikliğinin durumunda gerekirse takviye edilmesi gerektiğini söyleyen Bulut, günlük olarak et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden yeterli miktarda alınmasının eksikliği önlemek için önemli olduğunu ifade etti.

‘Sağlıklı Beslenme Bilinci Oluşturulmalı’

B12 eksikliğinin artmasının sebeplerinden bahseden Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu doğrudan etkilediğini belirtti. Protein açısından zengin gıdaların ekonomik olarak erişiminin zorlaştığını ve işlenmiş, paketli gıdalara olan yönelimin arttığını belirten Bulut, özellikle gençlerin ve çocukların ara öğünlerde sağlıklı alternatifler yerine paketli ürünleri tercih ettiğine dikkat çekti.

Sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini söyleyen Bulut, ara öğünlerde süt, ayran, kefir ya da meyve gibi sağlıklı tercihlerin yapılması gerektiğini belirtti. Sadece B12 değil, birçok vitaminin eksikliğinin yaşanabileceğini vurgulayan Bulut, sağlıklı beslenmenin öneminin hastalıklardan korunmak ve tedavi süreçlerini desteklemek olduğunu ifade etti.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

B12 vitamini, vücudun kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasında, hücre metabolizmasında ve hücrelerin genetik materyali olan DNA moleküllerinin yapımında rol oynayan bir vitamindir. Bu vitamin, vücudu kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik sağlığıyla beraber saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme, yorgunluk ve anemi gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Anemi, yorgunluk, cilt solgunluğu, nefes darlığı gibi belirtilere yol açan B12 eksikliğinin vücutta olumsuz etkileri olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için yeterli şekilde B12 vitaminini içeren besinleri düzenli olarak tüketmek önemlidir. Eğer B12 eksikliği anemisi gelişirse kas zayıflığı, yürüme güçlüğü, sinir problemleri, depresyon hali gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları önem taşır.

Related Posts

Özel’e ikinci fezleke yolda

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “suç işlemeye alenen tahrik” ve “kamu görevlilerine görevleri nedeniyle hakaret ve tehdit” suçlamaları iddiasıyla önceki gece soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Söz konusu soruşturma kapsamında savcılık tarafından Adalet Bakanlığı kanalıyla TBMM’ye fezleke gönderilmesi bekleniyor.

AKP Üsküdar İlçe Başkanı Erdem Demir istifa etti

AKP Üsküdar İlçe Başkanı Erdem Demir görevinden istifa ettiğini duyurdu. Demir yaptığı açıklamada “İstanbul İl Başkanlığımız ile yaptığımız istişareler neticesinde, 25 Ocak 2021 tarihinden itibaren büyük bir gururla yürüttüğüm AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı görevimden istifa etmiş bulunmaktayım” ifadelerini kullandı.

Bu gülümseme sonu oldu: Dakikalar sonra hayatını kaybetti

Romanya’da motosiklet turuna çıkan İtalyan turist Omar Farang Zin, yolda karşılaştığı ayıyı beslemeye çalışırken uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Vücudundaki kırıklarla hastaneye gitti acı gerçekle karşılaştı

Ordu’da yaşayan 6 yaşındaki Muhammet Emin Taşlı’nın lösemi olduğu ortaya çıktı.

Hamaney İsrail savaşının ardından ilk kez kamuoyu karşısında

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile savaşın ardından ilk kez kamuoyu önüne çıktı.

Avusturya’da uçak düştü, 4 kişi hayatını kaybetti

Avusturya’nın Pinzgau bölgesinde küçük bir uçağın ormanlık araziye düştüğü bildirildi. Olayda uçakta bulunan 4 kişinin hayatını kaybetti.