Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde seyrettiğini ancak risk grubundakilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin hastane başvurularında son günlerde öne çıktığını belirtirken, Kovid-19’un halen devam ettiğini ve toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazandığı için salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi etkenlerin de zaman zaman artış gösterdiğini dile getiren Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin artışlar yaşandığını belirtti.

Grip vakalarında mevsimsel artışın endişeye sebep olmadığını belirten Balık, salgın düzeyinde bir artış görülmediğini vurgulayarak, tedbirlerin sürekli alınması gerektiğini ifade etti.

Risk gruplarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti bulunanların risk altında olduğunu bildirdi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların çocuklar arasında en fazla bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı. Antibiyotiklerin direnç gelişimine yol açabileceğini ve gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir