Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde seyrettiğini ancak risk grubundakilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin hastane başvurularında son günlerde öne çıktığını belirtirken, Kovid-19’un halen devam ettiğini ve toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazandığı için salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi etkenlerin de zaman zaman artış gösterdiğini dile getiren Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin artışlar yaşandığını belirtti.

Grip vakalarında mevsimsel artışın endişeye sebep olmadığını belirten Balık, salgın düzeyinde bir artış görülmediğini vurgulayarak, tedbirlerin sürekli alınması gerektiğini ifade etti.

Risk gruplarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti bulunanların risk altında olduğunu bildirdi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların çocuklar arasında en fazla bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı. Antibiyotiklerin direnç gelişimine yol açabileceğini ve gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.