Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilen kanunlara nazaran; Rusya vatandaşlarının kitap basması, Rus pasaportunu bırakıp Ukrayna yurttaşlığına geçmediği sürece mümkün olmayacak. Yasak yalnızca Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasının akabinde Rus yurttaşlığına sahip olanlar için uygulanacak.
The Guardian’da yer alan habere nazaran, Rusya‘yla Belarus’un yanı sıra Donetsk, Lugansk ve Harkov üzere işgal altındaki Ukrayna topraklarında basılan kitapların ithalatının da engellenmesi hedefleniyor. Öbür bir ülkeden Rusça kitap getirmek içinse özel müsaade alınması istenecek.
Diğer maddeyse, 1991’den sonra Rus vatandaşlığı alan bireylerin medyada ve kamusal alanda müzik yapmasını engelleyecek.
Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandr Tkaçenko, kısıtlamaları memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Kiev, Rus ögelerini ülkeden çıkarmaya çalışıyor. Ruslaştırmadan geriye dönüş denen bu süreç kapsamında, başkentteki yüzlerce yerin isminin değiştirilmesi planlanıyor. Kiev’deki tarihi Ukrayna-Rus dostluk anıtı da nisanda yıkılmıştı.
Yasaların yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy tarafından imzalanması gerekiyor olsa da Zelenskiy’nin de karşı çıktığına dair hiçbir belirti olmadığı belirtildi.
Moskova’nın, Kiev’in Ukrayna lisanını günlük hayata yerleştirme siyasetlerinin, Ukrayna’nın “özel askeri operasyonu” olarak isimlendirdiği şeyde haklarını koruduğunu argüman ettiği çok sayıda Rusça konuşanı baskı altına aldığını söyleyerek birebir olmadığı da belirtilid.
Bu süreç, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki ayrılıkçı vekillere verdiği dayanağın akabinde ivme kazanmış, lakin 24 Şubat’ta tam ölçekli işgalin başlamasıyla yeni boyutlar kazanmıştı.
Öyle ki, Ukrayna’nın başşehri Kiev’deki yüzlerce yer, Rusya ile olan bağlantılarını değiştirmek ve yine isimlendirmek için şimdiden tahsis edildi.