Steam’de virüslü oyun skandalı

6 Şubat 2025 tarihinde Steam platformunda PirateFi isimli, korsan temalı bir hayatta kalma oyunu yayınlandı. Seaworth Interactive adlı şirketin geliştirdiği oyunu indirmek ücretsizdi.

Oyundaki zararlı yazılım, Trojan.Win32.Lazzzy.gen isimli bir truva atıydı. Bu tür truva atları genellikle bilgisayar korsanları tarafından, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarına erişmek için kullanılır.

Uyarı mail’i gönderildi

Dijital oyun satış platformu Steam, PirateFi indiren kullanıcılarına, oyunda zararlı yazılım tespit edildiğini bildiren birer mail gönderdi. Bu mail içinde kullanıcılara oyunun silinmesi, geniş çaplı bir virüs taraması yapılması ve gerekirse Windows’un kaldırılıp yeniden kurulması önerildi.

Telegram’dan moderatör aradılar

Bu sırada Telegram üzerinden kendisini PirateFi oyununun geliştiricisi olarak tanıtan bir kişi, oyun içi sohbet moderatörü pozisyonu için insanlara iş teklif etmeye başladı. Görüştüğü kişilere saatlik 17 dolar ücret teklif eden bilgisayar korsanının, zararlı yazılımın daha da yayılması için bunu yaptığı düşünülüyor. PCMag’in haberine göre insanlara iş teklif eden bu kişi, görüştüğü insanlara oyunu indirmelerini ve günde en az saat oyun içi sohbet kısmını modere etmelerini söyledi.

Valve tepki aldı

Zararlı yazılım içeren bir oyunun dünyanın en popüler dijital oyun satış platformunda kontrol edilmeden kataloğa eklenmesi, Steam kullanıcılarını kızdırdı. Steam’in ana şirketi Valve sosyal medyada tepkiyle karşılaşırken, kullanıcılar özellikle ücretsiz oyunların dikkatle incelenmeden platformda yer almaması gerektiğini vurguladı.

Ücretsiz oyunlara dikkat!

Steam, her yıl 20 bine yakın oyunun yayınlandığı bir platform. Bunların önemli bir kısmı az tanınan, küçük stüdyolar tarafından geliştiriyor ve ücretsiz ya da çok ucuz fiyata alınabiliyor. Bilgisayar korsanları için bu alan, zararlı yazılımları yaymak, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını çalmak, şifrelerini öğrenmek, tarayıcı verilerini çalmak gibi amaçlarla suistimal edilebiliyor.

Uzmanlar, mobil ve PC’de ücretsiz bir oyun indirmeden önce mutlaka geliştirici şirketin araştırılması, güvenilir görünen kullanıcıların yorumlarına bakılması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

AB’de yeni otomobil satışları mayısta yıllık bazda yükseldi

Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582’ye ulaştı.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

Yeni PlayStation el konsolu için önemli iddialar ve tüm detaylar

Sony’nin yeni taşınabilir el konsolunun PS5 oyunlarını düşük güç modunda çalıştırabileceği iddia ediliyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan telefon inanılmaz gerçekleri gözler önüne serdi: Kelimeleri otomatik değiştiriyor, 5 dakikada bir ekran görüntüsü alıyor

Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan bir akıllı telefon, ülke halkının ne kadar sıkı kontrol altında yaşadığını gözler önüne serdi.

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.