Şirket kapanışlarında alarm: Her 10 kuruluşa karşı 3 kapanış

TOBB, Nisan Ayında Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Buna göre, nisanda bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 9,4, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11,7, kooperatif sayısı yüzde 29,1 azalış gösterdi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 33,5 artarken, kooperatif sayısı yüzde 23,3, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 14,5 geriledi.

Kooperatif Sayısında Azalış Gözlendi

Nisanda geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 18,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 58,5 artarken, kooperatif sayısı yüzde 28,7 azaldı. Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 39,5, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,2 artış gerçekleşirken, kooperatif sayısında değişiklik görülmedi.

Geçen ay Ardahan’da şirket kuruluşunun gerçekleşmediği görüldü. Nisanda kurulan toplam 7 bin 719 şirket ve kooperatifin yüzde 88’ini limitet şirketler, yüzde 10,3’ünü anonim şirketler, yüzde 1,7’sini de kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,3’ü İstanbul, yüzde 11,2’si Ankara ve yüzde 5,9’u İzmir’de kuruldu.

  • Söz konusu ayda kurulan şirket ve kooperatiflerin 2.460’ı ticaret
  • 1150’si inşaat
  • 966’sı imalat sektöründe yer aldı.

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 529’u inşaat, 297’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 80’i imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı. Nisanda kapanan şirket ve kooperatiflerin 904’ünün toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 351’inin imalat ve 247’sinin inşaat sektöründe olduğu kayıtlara geçti.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 412’sinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 154’ünün inşaat, 102’sinin imalat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi. Nisanda 129 kooperatif kurulurken, bunların 79’u konut yapı, 27’si işletme ve 13’ü tarımsal kalkınma kooperatifi olarak işbaşı yaptı.

Yabancıların Kurduğu Ortak Sermayeli Şirketler

Geçen ay kurulan 455 yabancı ortak sermayeli şirketin 19’u İran ve 16’sı Çin ortaklı oldu. İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 57’si anonim, 398’i limitet şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. Şirketlerin 251’i uzmanlaşmamış toptan ticaret, 92’si bilgisayar programlama, 81’i lokantaların faaliyetleri ve ikamet amaçlı olan ve ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı sektöründe kuruldu.

Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 72’sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.

Yaklaşık 40 Bin İşletme Kuruldu

Türkiye’de bu yılın ocak-nisan döneminde kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 artarak 36 bin 131’e yükseldi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 14,4 artışla 8 bin 187’ye yükseldi.

Related Posts

İndirimde 10 gün kuralı başlıyor

Ticaret Bakanlığı, tüketiciyi yanıltan sahte indirim kampanyalarına karşı harekete geçti. Yeni düzenlemeye göre indirimli fiyat belirlenirken artık son 30 gün değil, son 10 gün içindeki en düşük fiyat esas alınacak.

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Bursa’da çiftçiye müjde: Yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlanacak!

Bursa’da çiftçilerin üretmesi ve ürettiğinin karşılığını alabilmesi için kırsal kalkınmaya yönelik birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması ve daha fazla gelir elde edebilmesi hedefiyle …

Uruguay’dan Kaçan 3 Angus Kayıp

Hatay’da besici İbrahim Yumuşak, Uruguay’dan getirdiği 3 angusun kaybolduğunu duyurdu.

Assan Panel’in Yeni Tesisine Ziyaret

Bakan Norris ve Elçi Ertaş, Assan Panel’in Birleşik Krallık’taki yatırımını değerlendirdi.

Yurt dışı ÜFE haziranda yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 28,38 artış gösterdi.