Otomotiv sektörünün “itici gücü” tedarik sanayisinde 16 milyar dolarlı hedef

Otomotiv Endüstrisinde Tedarik Sanayi Önemli Bir Rol Oynamaktadır

Otomotiv endüstrisi, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir. Bu sektörde, ana sanayi ve tedarik sanayi olmak üzere iki ana kategori bulunmaktadır. Ana sanayi, binek araçlar, ticari araçlar, midibüsler, minibüsler ve otobüsler gibi araçları içermektedir. Diğer yandan tedarik sanayi, orijinal araç üreticilerine yedek parça ürünleri sunmaktadır.

Türkiye’nin otomotiv sektöründe en büyük payı tedarik sanayisinin aldığı bilinmektedir. Geçen yıl, sektörün tüm zamanların rekorunu kırarak 37 milyar 211 milyon 661 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiği belirtilmiştir. Bu ihracatın yaklaşık yüzde 40’ı tedarik sanayisi tarafından yapılmıştır.

Tedarik sanayisi, Almanya ve ABD gibi ülkelere yüksek düzeyde ihracat gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde en büyük katkıyı tedarik sanayisinin sağladığı vurgulanmıştır.

Tedarik sanayisi, OEM (ana sanayi) ve aftermarket (satış sonrası pazar) olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Özellikle satış sonrası pazarına parça ihraç eden tedarik sanayisinde büyük bir potansiyel olduğu ifade edilmiştir.

Satış Sonrası Pazarda Büyüme Hedefleniyor

Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde satış sonrası pazarda çift haneli büyüme hedeflendiği belirtilmiştir. Özellikle tedarik endüstrisinin büyümesinin sektör için önemli bir dinamizm oluşturduğu vurgulanmıştır.

Yerli Üretim ve İhracat Hedefleri

Türkiye’deki otomotiv endüstrisinde yerli üretim ve ihracat hedefleri önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gücünü oluşturan unsurlardan biri de tedarik sanayisi olduğu ifade edilmiştir. Tedarik sanayisinin, 2025 yılında 15-16 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşması öngörülmektedir.

Ülkemizdeki tedarik endüstrisinin, otomotiv sektöründeki dönüşüme ayak uydurabilecek kapasitede olduğu belirtilmiştir. Elektrikli araç dönüşümü ve otonom sürüş teknolojilerindeki gelişmelere adapte olabileceklerine inanılmaktadır.

Related Posts

Teklif Meclis’e sunuldu… Kabul edilirse bir meslek grubu daha Yeşil Pasaport’tan yararlanacak

Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse bu meslek gruplarının en az 10 yıl kıdem şartıyla hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek.

Millete sabır Merkez’e sefa

Bakan Şimşek, sabır isteyip, tasarruf tedbirleri açıklasa da iktidar gibi ekonomi yönetimi de
lüksten vazgeçmiyor. Milyarlarca dolar rezerv yakılmasının ardından TCMB, ekonomi konuşmak için lüks bir etkinlik düzenliyor.

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

SGK’dan yıpranma payı kararı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler tek tek açıklandı

SGK, fiili hizmet süresi zammı kapsamında erken emeklilik hakkına sahip mesleklerde düzenlemeye gitti. Müdürden balık toptancısına kadar yüzlerce meslek için artık “yıpranma” ispatı zorunlu hale geldi. Yeni uygulama Nisan 2025’te yürürlüğe girecek. İşte mesleğe yıpranma payı hakkı kaldırılan meslekler…

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

Antalya turizmi 2 milyonu aştı; tüm zamanların nisan rekoru kırıldı

Turizmde ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüş yaşayan Antalya, 4’üncü ayda gelen 1 milyon 209 bin 492 turist ile tüm zamanların nisan rekorunu kırdı. 4 ayda kente gelen toplam turist sayısı ise 2 milyonu aştı.