Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japon Araştırmasına Göre Kış Aylarında Doğanların Metabolizması Daha Sağlıklı

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 356 genç erkek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kış aylarında doğan bireylerin metabolik sağlıklarının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu grup, daha düşük vücut kitle indeksi (BMI), daha az iç organ yağı ve daha yüksek enerji harcaması gibi özelliklere sahipti.

Soğuk Hava Bedeni Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, bu bulguları doğrulamak amacıyla farklı yaş ve cinsiyetten 286 kişilik ikinci bir grup üzerinde de benzer testler gerçekleştirdi. Sonuçlar, kış aylarında doğan bireylerin bel çevresinin daha ince, karın içi yağ oranının daha düşük ve kahverengi yağ aktivitesinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmada önemli bir detay da, doğum tarihinin değil gebeliğin başladığı dönemin metabolizmayı etkilediğidir. Yani, temel faktör, ne zaman doğduğumuzdan ziyade, yaklaşık dokuz ay önceki mevsimdir.

Bilim insanlarına göre, bu durum, anne veya baba adaylarının vücudundaki biyolojik izlerin çevresel koşulların etkisiyle değişmesinden kaynaklanabilir ve bu değişikliklerin çocuklara aktarılmasını sağlayabilir. Fareler üzerinde yapılan benzer çalışmalar da, soğuğa maruz kalan farelerin yavrularının daha hızlı metabolizmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Takeshi Yoneshiro liderliğindeki ekip, bunu “gelecekteki zorluklara karşı biyolojik bir hazırlık” olarak tanımlıyor ve vücudun kendisini gelecekteki olası zorluklara karşı önceden programladığını belirtiyor.

Uzmanlar, annelerin ve babaların maruz kaldığı çevresel koşulların ve genel sağlık durumlarının, sadece gebelik döneminde değil, bu dönemden önce dahi çocukların gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.