TBMM’de anayasa mesaisi başlıyor.
Yeni ve sivil anayasa için ilk görüşmeler bu hafta başlayacak.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarını ziyaret edecek, yeni anayasa için görüşmeler yapacak.
Bu kapsamda Kurtulmuş’un ilk ziyaretini yarın 11.30’da CHP Grubu’na yaparak Genel Başkan Özgür Özel ile görüşmesi bekleniyor.
BAKAN TUNÇ: HEDEFİMİZ, DEMOKRATİK, SİVİL, KATILIMCI BİR ANAYASA
Yeni anayasa konusunda açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,mevzuat iyileştirilmesi anlamında temel kanunlarda ve Anayasa’da değişiklikler yapıldığını, önemli reformların hayata geçirildiğini söyledi.
Anayasa’da yapılan değişikliklerin vesayetçi ruhu azalttığını ve hukuk devleti ilkesini tahkim ettiğini dile getiren Tunç, buna rağmen Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Bakan Tunç, şöyle devam etti:
“Tabii ki hedefimiz demokratik, sivil, katılımcı bir anayasa. Darbe anayasasında vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik sessiz devrim sayılan reformları hayata geçirmişsek de Anayasamızdaki birçok değişiklik, hem yeknesaklığın bozulması hem zaman içerisindeki maddeler arasındaki çelişkiler nedeniyle uygulamada bazı problemlerin ortaya çıkması ve o maddelerin arasına sinmiş olan vesayetçi ruhun tam anlamıyla ortadan kaldırılmamış olması nedeniyle ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık.”
Yılmaz Tunç, yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini belirterek, TBMM’de uzlaşmayla çıkmasını beklediğini dile getirdi.
MHP’Lİ YILDIZ: MECLİS’TEN GEÇSE BİLE HALK OYLAMALI
Sözcü gazetesine konuşanMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise, yeni anayasanın Meclis’ten geçse de, halk oyuna sunulması gerektiğini söyledi.
Yıldız, ilk 4 maddesinin korunacağı 1982 Anayasası’nın dilinin de bozuk olduğunu kaydetti.