Emekliler hop oturup hop kalkacak ‘Bunu yapmayanın maaşı kesilecek’
AK Parti tarafından hazırlanan EYT yasasının meclisten geçirilmesi ile milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde ederken sahte emeklilik girişimleri de arttı. Emeklilerin geçim derdi her geçen gün artarken SGK emekli maaşı bağlanan kişileri tek tek incelemeye aldı. Bu nedenle SGK müfettişleri tarafından emekli maaşı alan kişilere yönelik yeni denetimler arttırılırken emekli aylığı alan herkesin incelemeye tabi tutulacağı ilan edildi.
Bugüne kadar emekli edilen ya da emeklilik için onay bekleyen herkesin dahil edileceği incelemede SGK işlemlerinde usulsüzlük bulunan kişilerin maaşlarında düşüş ya da iptal edilme riski ortaya çıktı.
EMEKLİ MAAŞLARI TAMAMEN YANABİLİR
Bu nedenle, emeklilerin dikkat etmeleri gereken en önemli faktörlerden biri, SGK belgesindeki ‘Ş’, ‘K’ ve ‘S’ harfleri oluyor. Hizmet dökümünü kontrol ederken bu harf kodlarını incelemek, emekli maaşlarının güvenliğini sağlamak adına oldukça önemlidir. ‘Ş’ harfi, iş yerinin şüpheli iş yeri olarak kabul edildiğini ve iş yerinin denetleneceğini belirtir.
Bir iş yerine ‘Ş-Şüpheli’ kodu verildiğinde, iş yerinin sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunmadığının belirlenmesi için bir denetim süreci başlatılır. Bu denetim sonucunda, eğer sahte bildirim tespit edilirse ‘Ş’ kodu ‘S’ (sahte iş yeri) olarak değiştirilir ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal edilir. Ancak bu süreç tamamlanana kadar, ‘Ş’ kodu iş yerinin durumunu yansıtmaya devam eder. Eğer denetim sonucu herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa, ‘Ş’ kodu kaldırılır ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli sayılır.
EMEKLİ MAAŞI ALAN KİŞİLER NE YAPMALI?
Emekli aylığı olan kişilerin e-Devlet üzerinden hemen hizmet dökümü sorgulaması yapmaları öneriliyor. Bu sorgulama sırasında kişinin böyle bir durumu tespit etmesi durumunda SGK’ya itiraz ederek kendisinin böyle bir işlemden haberdar olmadığı ve belirtilen dönemde sigortalı olarak çalıştığını ispatlaması gerekiyor.
Söz konusu durumlarda kişinin emekli aylığında 3.500 TL kesinti yapılması ya da maaşın tamamen kesilmesi gibi yapılan usulsüzlüğün niteliğine göre karar veriliyor.