Ege’deki ‘deprem fırtınası’ korkuttu! Uzmanlar değerlendirdi: Etkilerini takip edeceğiz

Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan bu yana ‘deprem fırtınası’ yaşanıyor; komşuda üst düzey önlemler alınırken Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği ise merak ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, depremlerin 2 bin 500 kilometrekarelik bir alan içerisinde hala devam ettiğini, sismik hareketlerde de belirgin bir artışın dikkati çektiğini anlattı.

Enstitüsü olarak bölgeyi 7 gün 24 saat izlediklerini aktaran Özel, “Burası Ege Denizi’nin güneyinde, Helenik Yayı ve Afrika Plakası’nın, Avrasya Plakası’nın altında aktif bir dalma-batma zonu… Buralar 2,5 yıldır aslında hareketli. Akdeniz’de de sürekli kaydediyoruz ama bu depremlerin frekansları çoğalmaya başladı” dedi.

Özel, tarih boyunca bölgede çok sayıda deprem ve büyük patlamalar yaşandığını, bazılarının tsunamiye neden olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Benzer bir etkinlik 2011-2012 yıllarında da kaydedilmiş, volkanik aktivite dönemleri olmuş. Bölgenin sürekli olarak bir jeodinamik hareketlilik içinde olduğunu biz zaten biliyoruz. Son yüzyıldaki aktivitesi bölgedeki sismik hareketlerle doğrudan ilişkili. Ancak bunlar normal faylarla, dışa yatımlı faylarla uyumlu. Biz, 4 tane büyük depremin kaynak mekanizmalarını da çözdük. Tektonik faktörlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz, böyle değerlendirebiliriz. Aktivitenin deprem fırtınası şeklinde seyretmesinde bölgenin volkanik özelliklerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aktivitenin doğrudan bir volkan hareketliliği gösterip göstermediğine ilişkin elimizdeki verilerle kesin bir şey söylemek mümkün değil.”

Özel, gelecekte bölgede hem sismik hem de volkanik olayların gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Bundan dolayı çok disiplinli bir izleme sistemiyle burasının sürekli gözlenmesi gerektiğini kaydeden Özel, şöyle konuştu:

“Türkiye’de acil bir durum görülmüyor ama gelişmeleri yakından izliyoruz. Aktivitenin seyrine göre değerlendirmeye devam etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bunlar, Marmara Bölgesi’ni etkileyecek faktörler değiller. Türkiye’de güneybatıya etkilerini değerlendirmek de aktivitenin nasıl devam edeceğine bağlı. Şu andaki mevcut aktivite, Girit’in kuzeyi ve Türkiye’nin güneybatısı arasında yer alan bir hat. Böyle bir şeyin bütün Marmara’yla tek bir bağlantısı olamaz.” diye konuştu.

‘4 VE ÜZERİ 500’DEN FAZLA DEPREM’

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise depremin olduğu lokasyonun önemine işaret ederek, bir haftadan beri bölgede bir kısmı 4 ve üzeri olan 500’den fazla depremin yaşandığını söyledi.

Bölgedeki Santorini Adası’nın volkanik olduğunu dile getiren Ersoy, “Zamanında da insanlık tarihi içerisinde faaliyete geçmiş, yıkımlar yapmış, tsunami de oluşturmuş önemli bir ada. Bunun hemen yanında oluyor” dedi.

Santorini’nin yanındaki Amargos Adası’nda, 1956’da deniz içerisinde yaşanan büyük bir depremin tsunamiye ve 5 metrenin üzerinde dalgalara neden olduğuna işaret eden Ersoy, burada hem volkanik hem tektonik depremlerin hem de tsunaminin oluşabildiğini bildirdi.

Ersoy, bölgede oluşabilecek üçlü tehlikeye dikkati çekerek, “Bu bakımdan bölgeyi sürekli izliyoruz, aktivitelere bakıyoruz. Aynı şekilde Yunanistan Krizi Merkezi de izliyor, bazı uyarılarda bulunuyor. Bizi ilgilendiren tarafı olan Bodrum ile Muğla’nın kıyılarına yakın olması nedeniyle oluşabilecek bir deprem ya da tsunaminin etkileri açısından takipteyiz” diye konuştu.

Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasını AFAD’ın da izlediğini vurgulayan Ersoy, yanlış bilgilendirme olmaması açısından zaman zaman gerekli açıklamaların yapıldığını anlattı.

Ersoy, “Bu tam bizim olayımız olmadığı için kriz merkezinin Yunanistan’da, adada kurulmuş olması çok normal” değerlendirmesini yaptı.

Yunanistan’da kurulan merkezin mantıkIı uyarılarda bulunduğunu kaydeden Ersoy, “Bu deprem fırtınasının İstanbul ve Anadolu’nun herhangi bir yeriyle ilgisi yok, tetiklemesi falan da mümkün değil. Öyle bir şeyler söyleniyorsa tamamen yanlış ve spekülatif” bilgisini verdi.

Related Posts

Bir aslan vakası da İzmir’de yaşandı: Beklenmedik saldırı canından etti

İzmir’in umutla izlediği küçük bir kurtuluş hikâyesi, beklenmedik bir trajediye dönüştü. Kaçak yollarla getirildiği çiftlikten kurtarıldı, halkın oylarıyla ismi kondu, aylarca tedavi edildi ancak “Pars” adı verilen genç aslan, kendi türünden gelen bir saldırıyla yaşamını yitirdi.

Barış güvercinleri en azılı teröristler çıktı: Terör örgütünden 116 milyon TL’lik poz

Kuzey Irak’ta sembolik silah yakma törenine katılan PKK’lıları Türkiye yıllardır kırmızı bültenle arıyor. Teröristlerden dördü kırmızı kategoride yer alırken, törende verilen fotoğraftaki teröristler için konulan toplam para ödülü 116 milyon TL’yi aşıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan peş peşe diplomatik temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı dolayısıyla bulunduğu Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından kabul edildi.

Adana sel olup Zeydan Karalar’a özgürlük mitingine aktı

CHP, Zeydan Karalar’ın tutuklanması üzerine “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingini Adana’da düzenledi. Halkın yoğun katılım gösterdiği mitingde CHP lideri Özgür Özel, Uğur Mumcu Meydanı’nda 10 binlere seslendi.

Randevu için torpil yaptırmıştı… Bakan yardımcısı oldu

Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle, Sağlık Bakan Yardımcılığı’na Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş atandı. Okumuş, 2024 yılında randevu bulunamaması hakkında yaptığı bir açıklamada “Ben de alamıyorum. Torpil yaptırıyorum, açıkça söyleyeyim” demişti.

İstanbul’da Afrika sıcaklarında rekor su tüketimi! İSKİ oranları açıkladı

İstanbul son dönemlerin en sıcak Haziran ve Temmuz ayını geçiriyor. Geçtiğimiz 9 Temmuz günü termometreler 45 dereceyi gördü. Rekor sıcaklıkların olduğu günde su tüketimi de rekor seviyede oldu.