Araştırmacılar, çocuk boyutunda bir insansı robotun, ergenlik çağındaki çocukların zihinsel sıhhat değerlendirmelerini tesirli bir halde gerçekleştirebileceğini ve hatta birtakım durumlarda çocukların, makineyle görüştüklerinde daha fazla kendilerini tabir ettiklerini ortaya çıkardılar.
Napoli’deki IEEE Milletlerarası Robot ve İnsan Etkileşimli İrtibat Konferansı’nda sunulan araştırma, robotların ruh sıhhati taramasında kullanımını kıymetlendirmek için 8 ila 13 yaşları ortasındaki 28 çocuk incelendi.
Robotlar çocuklara, bir dizi standart soru sorarken, araştırmacılar ve ebeveynler de tek istikametli bir aynanın gerisinden süreci izledi. Bilim insanları, robotun yetişkinlerin tersine çocuklar için bir arkadaş yahut sırdaş üzere göründüğünü buldular. Hatta çocuklar, çevrimiçi ve yüz yüze yapılan değerlendirmelerde daha evvel lisana getirmedikleri bilgileri de açıkladılar.
DAHA AZ KORKUTUCULAR
Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Hatice Güneş, “İnsanların robotlara nazaran pek çok avantajı var lakin birebir vakitte sınırlamaları da var. Robotlar yorulmaz. Kahveye muhtaçlıkları yok. Ayrıyeten bir çocuk için daha az korkutucu olabilirler” dedi.
Robotların insanların yerini alacağı düşünülmese de kolay anketler kullanılarak yapılan erken ruh sıhhati değerlendirmelerinde rol oynayabilecekleri bekleniyor.
Güneş, sıkıntıların çok erken belirtilerini tespit etmenin en uygun yolunun bir robot olabileceğini ekledi: “Çoğu vakit ebeveynler ve öğretmenler, davranış aleni olduğunda bir zihinsel sıhhat sorunu olduğunu fark eder. Halbuki o vakte kadar çok geç olabilir.”