Çin ve Filipinler Arasında Denizde Gerilim

Çin Sahil Güvenliği İki Filipin Araştırma Gemisini Engelledi ve Gerilime Yol Açtı

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosuna ait iki araştırma gemisini engellemesi iki ülke arasında gerilime yol açtı. Filipinler Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamaya göre, olay iki ülke arasında egemenlik ihtilafına konu olan Spratly Adaları’nın kuzeyinde Sandy Resifi yakınında yaşandı. Çin Sahil Güvenlik gemileri bölgede araştırma amacıyla seyreden iki Filipin gemisine yaklaşırken Çin donanmasına ait helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere gemiden hareket eden iki botun üzerinde uçarak araştırma görevini engelledi. Çin Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada da bölgeye yasa dışı giren iki Filipin gemisinin engellendiği, resife yanaşmaya ve numune toplamaya teşebbüs eden araçların da uyarılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi. Çinlilerin “Tieşien Jiao”, Filipinlilerin “Bailan”, Vietnamlıların ise “Dao Son Ca” olarak adlandırdığı Sandy Resifi, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmişti. Resif, son 25 yılda herhangi bir ülkenin tam kontrolünde bulunmuyor. 7 hektarlık bir kum adacığı olan resif, Güney Çin Denizi’nde Çin ile Filipinler arasında yeni bir sürtüşme noktası oldu.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Related Posts

İzmir’de 1500 kilogram bozuk peynir yakalandı

İzmir’in Buca ilçesindeki bir işletmenin deposunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde; etiketsiz, bozulmuş, küflenmiş ve son tüketim tarihi geçmiş yaklaşık bin 500 kilogram peynir bulundu.

Asgari ücrete ara zam var mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından bir gazetecinin “Asgari ücrete ara zam var mı?” sorusunu cevapladı. Erdoğan gazetecinin asgari ücret sorusuna “Söyledim ya” cevabını verdi.

Pezeşkiyan’dan “ulusal birlik” mesajı: Halk bizimle olursa tehdit edemezler

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yönetimle halk arasındaki birliğin olması durumunda ülkeye hiçbir tehdidin zarar veremeyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı sitesine göre, Pezeşkiyan kabine toplantısında ulusal birlik mesajı verdi. “HİÇBİR SORUN …

Ermenistan’dan kritik ziyaret: Paşinyan Türkiye’ye geliyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye 20 Haziran’da resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Rüşvet parasıyla kızına Audi alan müdür

Diyarbakır’da, ilçe milli eğitim müdürlüğü yaparken rüşvet almaktan yargılanan Muhammed
Ensari, 5 yıl hapis cezası aldı. Ensari’nin rüşvet parasıyla kızına otomobil aldığı belirlendi.

Metal dedektörü ile Viking hazinesi buldu: Gizemli kolye, Arap dirhemleri, külçeler….

Almanya’nın kuzeyinde bir metal dedektörü tutkunu, yaklaşık 200 parçadan oluşan erken Orta Çağ’a ait bir Viking hazinesi keşfetti. Hazine, Arap dirhemleri, külçeler, kesilmiş gümüş parçaları, bir çömlek parçası, bileyleme taşı ve gizemli bir kolye içeriyor. En dikkat çekici parça ise, haç mı yoksa tamamlanmamış bir Thor çekici mi olduğu tartışmalı olan kolye ucu.