CHP’li Dr. Süllü: AB ile vize serbestisi için gerekli yasalar neden Meclis’e getirilmiyor?

Posted by

CHP Eskişehir Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Dr. Jale Nur Süllü, Avrupa Birliği ile vize serbestisi için gerekli yasaların neden Meclis’e getirilmediğini sordu. 

Pazartesi günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Başkanlığı 2024 yılı bütçe teklifi görüşüldü. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a sorular da yönelten CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü şunları kaydetti, “18 Mart 2016 göç mutabakatıyla düzensiz göçü, Suriyelilerin tüm ekonomik ve toplumsal maliyetlerini yüklenip bu anlaşmanın bir ön koşulu olan vize serbestisinde somut bir kazanım elde edilemedi ve vatandaşlarımız konsolosluk kapılarında vize çilesi çekiyor” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

Bakanlığınıza yönelttiğim soru önergesinde sormuştum, neden yedi yıldır bu siyasi kriterler tamamlanmıyor diye. Cumhurbaşkanlığının bu konuda hazırlık yaptığını belirtmişsiniz yanıtınızda. Biz sizden -Cumhurbaşkanlığına yakınlığınızı bildiğimiz için- bu konuda inisiyatif almanızı bekliyoruz Sayın Bakan. Gümrük Birliği Anlaşması konusunda da bakın, AB ülkeleri yeşil mutabakat, dijital sektörler, sınırda karbon vergisi tartışmalarıyla yeni bir ticaret modeline geçerken Gümrük Birliği Anlaşması’nda da ilerleme kaydedilemedi. AB ilişkilerinin iyi olduğu dönemde çok yatırım almıştık, ne yazık ki şimdi ise farklı sektörlerden yatırımcılar birer birer ülkeden uzaklaşıyor.”

AB Komisyonu Genişleme Raporu’nda Ukrayna, Moldova, Bosna Hersek için adaylık müzakereleri başlatılırken, Gürcistan’a adaylık statüsü tanınırken Türkiye’deki demokratik gerilemenin tekrar vurgulandığını hatırlatan Süllü, ”Siz konuşmanızda Meclis’ten destek beklediğinizi belirttiniz ama bu konuda Meclis’e yasalar gelmiyor, o konuda da inisiyatif almanızı bekliyoruz. Ayrıca AB’den beklenti içinde olduğunuzu sürekli konuşmanızda yinelediniz. AB’nin de siyasi kriterlerin tamamlanması konusunda beklentileri var Türkiye’den. Bu konuda da sizden, özellikle Bakan olarak beklentilerimize nasıl yanıt vereceğinizi merakla bekliyoruz.” dedi.

Süllü, Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde; ” Sayın Bakan, konuşmanızda ve sunuş kitapçığınızda yer alan ‘millî yargı’dan sonra karşılaştığımız, yeni yarattığınız bir terminoloji olan ‘millî dış politikamız’ tanımlamasıyla AB görüşmelerinde hedefleriniz nelerdir? AB’ye katılım sürecinde ‘millî yargı kriterleri’ni mi yoksa ‘Kopenhag Siyasi Kriterleri’ni mi hedefliyorsunuz?” diye de sordu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir