Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Sağlık Uzmanından Karpuz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sıcak havalarda en çok tercih edilen meyvelerden biri olan karpuzun, dikkatli tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Göral, karpuzun kabuğunun içinde bakterilerin bulunabileceğini ve yıkanmadığı takdirde bu bakterilerin dilimlere bulaşarak hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. Karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Kabuğu Kesmeden Mutlaka Yıkayın

Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu ve taşıma sürecinde birçok yere temas ettiğini belirtti. Bu nedenle karpuzun kabuğunun kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Belirtilere Dikkat Edin

Karpuzdan kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin görülebileceğini belirten Göral, bu belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenme vakalarının hafiften ağır seviyeye kadar değişebileceğini de ekledi.

Pikniklerde Hızlı Tüketin

Göral, karpuzun yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Ancak açık havada bakterilerin daha hızlı ürediğini söyleyen Göral, kesilen karpuzun en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kesilmiş karpuzu uzun süre bekletmenin sağlıksız olduğunu vurgulayan Göral, karpuzun sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu ancak tüketiminde kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?