Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2025 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Haziran ayında çiftçinin üretim maliyetleri yıllık bazda yüzde 50,31, aylık bazda ise yüzde 18,82 artarak tarihi zirveye ulaştı. Özellikle meyve fiyatlarındaki yüzde 202’yi aşan artış dikkat çekti.
Meyve Fiyatlarından Tarihi Rekor
Verilere göre en yüksek artış, “yumuşak ve sert çekirdekli meyveler” grubunda yaşandı. Bu kalemde yıllık artış %202,59, aylık artış ise %47,92 olarak gerçekleşti. Bu oran, Tarım-ÜFE endeksinin açıklanmaya başladığı tarihten bu yana en yüksek artış olarak kayda geçti.
Yumaklı, ‘Fiyatlar Yükselecek’ Diyerek Haklı Çıktı
Veriler, Türkiye genelinde nisan ayında etkili olan ve 36 ili vuran zirai donun çiftçileri büyük zarara uğrattığını doğrulamış oldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don sonrası saha incelemelerinde 16 meyve türünün dondan etkilendiğini ve sebzenin etkilenmediğini açıklamıştı.
Yumaklı meyve ve sebzede arz sorunu yaşanacağını ve gıda krizi olacağını, fiyatların artacağı açıklamalarına itibar edilmemesini istedi. “Bizim ülkemiz güçlü bir ülke” diyerek fiyatların artacağı iddialarını reddetmişti.
Tarımda Enflasyon Zirvesine Ulaşıldı
Açıklanan veriler, Yumaklı’nın öngörülerini doğruladı. 2025 Haziran ayında üreticinin üretim maliyetleri şu oranlarda gerçekleşti:
- Aylık artış: %18,82
- Yılbaşına göre artış: %33,74
- Yıllık artış: %50,31
- 12 aylık ortalama artış: %35,46
Bu veriler, çiftçinin üretim maliyetlerinin son bir yılda neredeyse ikiye katlandığını ve özellikle meyve-sebze üreticilerinin maliyetlerinin artması nedeniyle ciddi şekilde zorlandığını gösteriyor.
Tarımın Tüm Alanlarında Yükseliş Var
Alt sektörler incelendiğinde:
- Tarım ve avcılık ürünlerinde aylık artış: %19,98
- Ormancılık ürünlerinde artış: %0,50
- Su ürünlerinde artış: %5,25
Ana gruplarda ise:
- Tek yıllık bitkisel ürünlerde: %0,22
- Çok yıllık bitkisel ürünlerde: %51,08 artış yaşandı.
- Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde: %0,19 oranında düşüş kaydedildi.