İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Ekonomi Uzmanı Mahfi Eğilmez, TV programında İsrail ve İran arasındaki gerilimin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi. Eğilmez, ABD’nin bölgeye müdahalesinin tansiyonu artıracağını belirtti.

PETROL FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN ETKİLERİ

Eğilmez, ABD’nin olaya dahil olmasının durumu daha da karmaşık hale getireceğini ve bu durumun petrol fiyatlarını etkilediğini belirtti. Petrol fiyatlarındaki artışın cari açığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Eğilmez, doların yükselmesinin ithalatı pahalandırabileceğini ifade etti.

DÖVİZ KURLARI VE ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin döviz kurlarını etkilediğine dikkat çeken Eğilmez, bu durumun enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Ayrıca kurlardaki yükselişin ithalatı pahalandıracağını ancak ihracatı olumlu etkileyebileceğine değindi.

BÖLGESEL GÜVENLİK RİSKLERİ VE TÜRKİYE’NİN KARŞILAŞABİLECEĞİ SORUNLAR

Eğilmez, bölgedeki güvenilirlik sorununun turizmi olumsuz etkileyebileceğini ve muhtemel bir savaş durumunda daha fazla sığınmacı akınına neden olabileceğini dile getirdi. “Barışçıl çözümler için diplomatik girişimlerde bulunmak önemlidir” önerisinde bulundu.

PETROL FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN EKONOMİYE ETKİLERİ

Eğilmez, petrol fiyatlarının 100-110 dolar seviyelerine yükselmesinin Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu durumu “felaket senaryosu” olarak nitelendirdi. Benzer durumların ekonomide olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulundu.

FAİZ POLİTİKASINA İLİŞKİN UYARILAR

Faiz politikası konusunda görüşlerini paylaşan Eğilmez, belirsiz bir ortamda faiz değişikliğinin riskli olabileceğini belirtti. Mevcut politikanın devam etmesi gerektiğini ve faiz konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ DURUM

Altın fiyatlarına da değinen Eğilmez, belirsizlik ortamının altın talebini artırdığını ancak fiyatların zirveye yaklaştığını vurguladı. Altının cazibesinin artmasına rağmen yükseliş hızının düşebileceğini ifade ederek merkez bankalarının altına olan ilgisini belirtti.

Related Posts

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Toyota Land Cruiser FJ sahneye çıkıyor

Toyota, 2026 yılı baharında Japonya’da tanıtılacak yeni modeli Land Cruiser FJ ile efsanevi serisini genişletmeye hazırlanıyor. Carscoops’un haberine göre bu yeni araç, dayanıklılıktan ödün vermeden daha küçük SUV arayanlara hitap edecek. Boyutları …

Mehmet Şimşek’i topa tuttu: Ekonomi tarihinin en kötü dönemi

Ekonomist Devrim Akyıl, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin ekonomi politikalarına ilişkin çok sert eleştirilerde bulundu. Akyıl, Türkiye’nin tarihsel olarak en kötü ekonomik döneminden geçtiğini belirterek, geçmişte yaşanan büyük …

Ziraat Bankası Genel Müdürü, faiz indirimi için tarih verdi

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından anlamlı bir faiz indirimi kararı çıkmasını beklediğini açıkladı.