Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin normalden fazla olabileceğini belirten Öğr. Gör. Kübra Şahin, günlük et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yetişkinler için önerilen günlük et tüketimi miktarı 100-150 gram (pişmiş ağırlık) arasında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları düşünüldüğünde ise et tüketiminin daha sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Bayramda Kavurma ve Kızartmadan Uzak Durun!

Şahin, etin besin değerini ve sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyen pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, haşlamanın önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemi olduğunu belirtti. Fırında pişirme de besin değerini koruyan sağlıklı bir seçenek olarak öne çıktı. Ancak kavurma ve kızartmanın sindirimi zorlaştırdığı ve sağlık riski taşıdığına işaret etti.

Buzdolabında Dinlendirilen Et Daha Sağlıklı!

Etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin sindirimi kolaylaştığını ve daha lezzetli olduğunu aktardı.

Kırmızı Et ile Doğru Beslenme

Şahin, kırmızı etin zengin protein ve yağ içeriğine rağmen lif, C vitamini ve karbonhidrat açısından fakir olduğunu belirterek, sebzelerin önemine dikkat çekti ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Özel Beslenme Uyarıları

Çocukların ve yaşlıların özel beslenme ihtiyaçlarına da değinen Şahin, onların da et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle pişirme yöntemlerine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sindirim İçin Fiziksel Aktivite ve Su Tüketimi

Şahin, et tüketiminin ardından yapılacak fiziksel aktivitenin sindirim sistemini desteklediğini ve su tüketiminin sindirim sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda artan ‘Salmonella’ bakterisi uyarısı

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.