Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından Bebek Sevgisinin Püf Noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin inceliklerini anlattı.

Dr. Ferunda Demir, bebeklerle sevgi dolu bir şekilde vakit geçirirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Ferunda Demir, bebekleri sallamanın, onları havaya atıp tutmanın hayati riskler taşıdığını belirtti. “Sevgiyle yapılan yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

“Doğru Bilinen Yanlışlar”

Dr. Demir, toplumda bebekleri sakinleştirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma gibi hareketlerin aslında yanlış olduğunu söyledi. “Bebeklerin kafa büyüklüğü vücutlarına oranla daha fazladır. Bu nedenle yapılan sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir” diye uyardı.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Riski”

Uzman, sarsıntıların beyin damarlarından göz içi kanamalarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu tür hareketler bebeklerde hayati tehlikeler oluşturabilir” dedi.

“Göz Teması Önemli”

Uzm. Dr. Demir, bebeklerle sağlıklı bağlanmanın en doğru yolunun göz teması ve nazik temas olduğunu vurguladı. “Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak ve dokunmak sağlıklı bağlanmayı destekler” şeklinde konuştu.

Olumsuz durumlarda dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen uzman, “Bebekte anormallik, şiddetli kusma, sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Van’da Kaza: 6 Ölü, 13 Yaralı

Van Valisi Ozan Balcı, kamyonetle bir minibüsün çarpışması sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 4’ü ağır 13 kişinin de yaralandığını söyledi. Akşam saatlerinde Gürpınar-Başkale kara yolu üzerindeki Güzeldere Tüneli yakınlarında yolcu minibüsüyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir