GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

D-8 ülkeleri turizm bakanları Kahire’de bir araya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye olarak turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlamak ve ziyaretçi deneyimi maksimum seviyeye çıkarmak istiyoruz” dedi.

Antalya turizmi 2 milyonu aştı; tüm zamanların nisan rekoru kırıldı

Turizmde ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüş yaşayan Antalya, 4’üncü ayda gelen 1 milyon 209 bin 492 turist ile tüm zamanların nisan rekorunu kırdı. 4 ayda kente gelen toplam turist sayısı ise 2 milyonu aştı.

Annelere göre hediye listesi

Hepsiburada, Anneler Günü’ne özel olarak annelerin favori ürünlerinden oluşan hediye listelerini kullanıcılarıyla paylaştı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? İşte serbest piyasada döviz açılış fiyatları (5 Mayıs 2025)

Serbest piyasada 38,5790 liradan alınan dolar, 38,5810 liradan satılıyor. 43,7570 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,7590 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 38,5550 lira, euronun satış fiyatı ise 43,8730 lira olmuştu.

Trump yeni vergiyi duyurdu: Yüzde 100 olacak

ABD Başkanı Donald Trump, Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliğine yabancı ülkelerde üretilen ve ülkeye gelen tüm filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulama sürecini başlatma yetkisi verdiğini bildirdi.

Borsadan beklenmedik sonuçlar: Son 1 yılda en çok kazandıran ve kaybettiren 10 hisse açıklandı

Borsa İstanbul’da işlem gören hisseler arasında son bir yılın en fazla değer kazanan ve kaybeden 10 hissesi belli oldu. Yatırımcılar için sürprizlerle dolu liste yatırım kararlarını etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir