Bakanlığın soğan mesaisi

Çiftçilerin İsyanı: Soğan Üreticileri Sorunlarını Dile Getirdi

Türkiye’de tarım sektörü, çiftçiler için hala sıkıntılarla dolu. Dünya genelinde stratejik bir sektör olarak değerlendirilen tarım, Türkiye’de her ürün için ayrı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sefer gündemde ise soğan var. Soğan üreticileri, emeklerinin karşılığını alamamanın yanı sıra yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük satış fiyatlarından şikayetçi.

Fakat Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın müdahalesiyle üreticilerin eylem planı rafa kalktı. Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (SO.DER) Başkanı Ramazan Kaya, yapılan basın açıklamasında iki bakanlığın çiftçilere çözüm sözü vermesiyle durumun dengelendiğini belirtti. Dernek, yaptıkları açıklamayı iptal etti ve sorunların bu hafta içinde çözüleceği konusunda anlaştılar.

Çiftçiler, özellikle domates, soğan ve patates gibi ürün gruplarında uzun süredir çözüm bekliyor. Birçok ilde çiftçiler, maliyetleri karşılayamadıkları için hasatlarını tarlada bırakmak zorunda kaldılar. Son olarak Yozgat’taki çiftçiler de iktidardan şikayet ederek traktörleriyle konvoy düzenledi.

Sektördeki Sorunlar Artıyor

Üstelik yüksek girdi maliyetlerine ek olarak don felaketi de mahsul kaybına neden oldu. Sorunlu ürün gruplarının sayısı artarken, limon için getirilen ihracat kısıtlaması tepkilere yol açtı ve geri alındı. Ancak don olayı, özellikle kayısı gibi ürünlerin hasatını olumsuz etkiledi.

‘Depolarda sadece soğan çürümüyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye tarımının ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kuru soğan ithalatı ve erken hasat nedeniyle piyasa dengesizleşti, fiyatlar dip seviyelere indi ve çiftçiler ürünlerini satamaz hale geldi. Bu durum sadece soğanın değil, Türkiye’nin tarımsal geleceğinin tehlikedede olduğunu gösteriyor.

‘Sorunların Bu Hafta Çözüleceği Sözü Verildi’

SO.DER yöneticileri, çiftçilerden gelen şikayetler üzerine harekete geçerek 26 Nisan’da bir toplantı düzenledi. Sonrasında yapılan açıklamada, sorunların çözümü için 27 Nisan’da yapılacak basın açıklamasının ertelendiği ve iki bakanlığın sorunları bu hafta içinde çözeceği sözünü verdikleri açıklandı.

Related Posts

Ticaret gerilimi enerji akışını kesintiye uğrattı: Çin, ABD’den LNG ithalatını durdurdu

Nakliye verilerine göre, 6 Şubat’taki son sevkiyattan bu yana Çin, ABD kaynaklı sıvılaştırılmış doğal gaz alımını tamamen askıya aldı. Uzmanlar, artan taşıma maliyetlerinin alıcıları alternatif pazar ve tedarikçilere yönlendirdiğine dikkat çekiyor.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

İstanbul’da bugün 84 bin 626 öğrenci bursluluk sınavına girdi

İstanbul’un 38 ilçesinde bugün 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girdi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir