Meme kanserinde yeni bulgular: Yağlı diyet metastaza yol açabilir

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, yağlı diyetlerin meme kanseri üzerindeki etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Coşkun, son bilimsel çalışmaların obezite ve yüksek yağlı beslenmenin, özellikle metastaz sürecini etkileyebileceğini ortaya koyduğunu belirtti.

YENİ ARAŞTIRMA DİKKAT ÇEKTİ

İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nde yapılan ve Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmaya değinen Prof. Dr. Coşkun, çalışmanın üçlü negatif meme kanseri tanısı konmuş fareler üzerinde gerçekleştirildiğini söyledi. Çalışma, yüksek yağlı bir diyetin akciğer metastazını kolaylaştıran mekanizmaları aktive ettiğini ortaya koydu.

“Obezitenin meme kanseri riskini artırdığı zaten biliniyor. Ancak bu artışın mekanizması tam olarak açıklanamamıştı. Bu yeni araştırma, yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde trombosit aktivitesinin ve kan pıhtılaşmasının arttığını, ayrıca fibronektin adlı proteinin aktive olduğunu gösterdi. Tüm bu süreçler metastaz oluşumunu destekliyor,” dedi.

DİYET DEĞİŞİKLİĞİYLE METASTAZ AZALABİLİR

Coşkun, çalışmada yüksek yağlı diyet uygulamasının kaldırılması ve kilo kaybı sağlanmasıyla birlikte, trombosit aktivitesinin ve pıhtılaşma seviyelerinin normale döndüğünü, bunun da metastazları azalttığını ifade etti.

“Yüksek yağla beslenen hayvanlarda, tümör hücrelerinin kan dolaşımı sırasında daha fazla trombositle çevrildiği gözlemlendi. Ancak diyet normale döndüğünde bu durum tersine çevrilebildi.”

SAĞLIKLI BESLENME VURGUSU

Prof. Dr. Coşkun, çalışmanın deneysel bir modelde yapıldığını ancak meme kanserinin metastaz yapma mekanizmalarını anlamada önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Bu bulgular, diyet müdahalelerinin ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının, hem tedavi sürecinde hem de sonrasında kanserin yayılma riskini azaltabileceğini gösteriyor. İnsan çalışmalarına da ihtiyaç var ancak mevcut veriler umut verici.”

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.