100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

AKP’li Metiner’den ‘terörist’ tepkisi: ‘Dün dünde kaldı’

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, “süreç”le ilgili yapılan eleştirilerde “terör” ve “terörist” ifadeleri kullanılmasından rahatsızlığını dile getirdi. Metiner, “Dünün kelimeleriyle ne yeni bir gün ve ne de yeni bir gelecek inşa edilir” dedi.

Bir aslan vakası da İzmir’de yaşandı: Beklenmedik saldırı canından etti

İzmir’in umutla izlediği küçük bir kurtuluş hikâyesi, beklenmedik bir trajediye dönüştü. Kaçak yollarla getirildiği çiftlikten kurtarıldı, halkın oylarıyla ismi kondu, aylarca tedavi edildi ancak “Pars” adı verilen genç aslan, kendi türünden gelen bir saldırıyla yaşamını yitirdi.

Barış güvercinleri en azılı teröristler çıktı: Terör örgütünden 116 milyon TL’lik poz

Kuzey Irak’ta sembolik silah yakma törenine katılan PKK’lıları Türkiye yıllardır kırmızı bültenle arıyor. Teröristlerden dördü kırmızı kategoride yer alırken, törende verilen fotoğraftaki teröristler için konulan toplam para ödülü 116 milyon TL’yi aşıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan peş peşe diplomatik temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı dolayısıyla bulunduğu Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından kabul edildi.

Adana sel olup Zeydan Karalar’a özgürlük mitingine aktı

CHP, Zeydan Karalar’ın tutuklanması üzerine “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingini Adana’da düzenledi. Halkın yoğun katılım gösterdiği mitingde CHP lideri Özgür Özel, Uğur Mumcu Meydanı’nda 10 binlere seslendi.

Randevu için torpil yaptırmıştı… Bakan yardımcısı oldu

Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle, Sağlık Bakan Yardımcılığı’na Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş atandı. Okumuş, 2024 yılında randevu bulunamaması hakkında yaptığı bir açıklamada “Ben de alamıyorum. Torpil yaptırıyorum, açıkça söyleyeyim” demişti.