1.3 milyon çocuğa aşılama

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, toparlanma çabalarını ve devam eden insani ihtiyaçları desteklemek üzere 26 Ocak itibariyle deprem bölgesinde 7 milyondan fazla insana ulaşmış bulunuyor. Bu çalışmalar arasında gıda yardımı, hijyen kitleri, konteyner evler, okul malzemeleri, kadınların güçlendirilmesi, psikososyal destek, üreme sağlığı malzemeleri, İŞKUR ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere nakdi ve ayni hibe sağlayan “İş İçin Nakit” programı, hayvan yemi, gübre, tarımsal ekipman, tohum ve fide yardımı yer alıyor.

10 milyon $ hibe

Depremden etkilenen 11 ilde 700 bin kırsal bölge sakinine destek amaçlı Deprem Müdahale ve İyileştirme Planı ve 1 milyon çocuğun yararlandığı 2000’den fazla okulun yeniden inşası destekleniyor. Bağışıklama hizmetleri ve aşılarla 1.3 milyondan fazla çocuğa ulaşılmış bulunuyor. Geçim kaynaklarının restorasyonu için 10 milyon dolar nakit hibe tahsis edildi. BM kuruluşlarının Türkiye’nin depremler sonrası toparlanma çabalarını desteklemek üzere yürüttüğü çalışmalar özetle şöyle.

BM Kadın Birimi (UN Women) Türkiye

BM Kadın Birimi, STK ortakları aracılığıyla 5500’den fazla kadın ve kız çocuğuna yasal, psikososyal danışmanlık, güvenlik konusunda farkındalık, hijyen malzemeleri ulaştırdı. KEDV iş birliği ile 2 Kadın Dayanışma Merkezi kurdu, 30 binden kadın ve kız çocuğuna giysi ve kişisel hijyen malzemeleri sağladı.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye

AO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ortaklarla bölgelerdeki 700 bin kişiyi desteklemeyi hedefleyen 112 milyon dolar değerindeki Deprem Müdahale ve Kurtarma Planı’nı geliştirdi. Plan kapsamında FAO, 2530 kişiye 530 bin dolarlık tarımsal girdi sağladı, 1931 çiftçi ailesine 594 bin dolarlık şartsız nakit desteği sundu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye

 

Afet sonrası ILO Türkiye Ofisi, ilk elden yardım, acil durum ve kamu sağlığı malzemeleri sağladı, Hatay ve Adıyaman illerinde iki Sosyal Destek Merkezi kurdu. Bölgelerde 300 kamu sağlığı ünitesinin temin edilmesini sağladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye

IOM, Kasım 2023 itibarıyla IOM, 800 binden fazla kişiye gıda dışı malzeme, 650 binden fazla kişiye acil barınma, 39 binden fazla kişiye nakdi yardım ve 55 binden fazla kişiye sağlık hizmetleri ve 17 bin üzerinde psikososyal destek sağlamıştır.

BM Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye

UNFPA, depremden etkilenen bölgelerde kadınlar, kız çocukları, gençler ve engelliler dahil en kırılgan durumdaki 134 binden fazla kişiye ulaştı. 31 mobil ve sabit birimi ile 1 milyonluk bir nüfusa ulaşabilecek 31 metrik ton üreme sağlığı kiti, kamu otoritelerine ulaştırıldı. Bölgede 14 yeni hizmet birimi kurdu. Kadınlara ve kız çocuklarına 36 bin kadın hijyen ve anne-bebek seti dağıttı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)

UNICEF, 3 milyondan fazla kişiye temiz su ve 750 binden fazla kişiye hijyen kiti sağladı. UNICEF desteğiyle, 1.3 milyondan fazla kişi iyileştirilmiş sanitasyon hizmetlerine kavuştu. Bağışıklama hizmetleri ve aşılarla 1,5 milyondan fazla çocuğa ulaşıldı. Yaklaşık 1 milyon çocuğun eğitime erişim sağladı.

BM Mülteci Örgütü (UNHCR) Türkiye

UNHCR, Haziran 2023’te depremden etkilenen mülteci ve sığınmacılara yönelik bir nakit yardımı programı başlattı. Bu tek seferlik nakit desteği, bugüne kadar 13 bin 838 haneye (68 bin 245 kişi) ulaştı. Bu haneler, kışın da ek masrafları için bir başka nakit yardımı programından yararlandı.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye

Depremden etkilenen illerde devlet kurumları, belediyeler, yerel STK’lara destek sağlayan UNDP, İsveç’in finanse ettiği 10 milyon dolar tutarında hibeyi 4616 küçük işletmeye tahsis ederek yerel ekonomiyi destekledi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir